maandag 17 maart 2008

10 minuten internetten per dag doet het stress-niveau van vrouwen gevoelig dalen !

Vrouwen die iedere dag tien minuten 'eigen tijd' online doorbrengen, hebben minder stress, terwijl de hersenactiviteit gestimuleerd wordt en de productiviteit toeneemt. Dat zegt neurologisch wetenschapper dr. David Lewis van Mind Lab International. Met steun van HP deed hij onderzoek naar de effecten van een zogenaamde digitale time-out op vrouwen.
Bij vrouwen die een korte, persoonlijke internet-break nemen - zoals uitwisselen van foto's met vrienden en familie, het bezoeken van favoriete websites, of berichten- en blogsites of een ander vergelijkbaar online tijdverdrijf - vermindert stress, vertraagt de hartslag en werken hersenen met minder inspanning en hogere effectiviteit.
Voor het onderzoek zijn twintig vrouwen - afkomstig uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Polen, Zwitserland en Italië - uitgerust met sensoren waarmee veranderingen in hersenactiviteit zijn gemeten (ECG). Daarnaast is op de vrouwen meetapparatuur voor hartslag en huiddoorbloeding aangesloten - waarvan de laatste een uitstekende indicatie geeft voor veranderende stress niveaus.
Er werden twee groepen gevormd, waarvan één groep vrouwen wel ‘persoonlijke tijd' op internet spendeerde en de andere niet. Bij de groep die wel voor zichzelf het internet opging - ook al was het maar tien minuten per dag - traden de gunstige effecten op.
'Wij waren verbaasd over de mate waarin zelfs een pauze van tien minuten van invloed is op het stressniveau van de vrouwen en dat zo'n pauze het vervolgens mogelijk maakt dat zij dezelfde resultaten bereiken met veel minder mentale inspanning', aldus Dr. Lewis, directeur neurowetenschappen van het laboratorium.

Geen opmerkingen: