donderdag 19 juli 2012

Tweeten geeft je hetzelfde genot gevoel als seks


Een belangrijk gedeelte (ongeveer één derde) van onze gesprekken gaan over onze persoonlijke relaties of over eigen ervaringen. Harvard-onderzoekers onderzochten nu waarom mensen zo graag dergelijke info delen. Het antwoord is simpel: het levert genot op net als seks en drank en voeding. 

Met behulp van MRI-scans hebben onderzoekers de hersenactiviteit gemeten van een aantal proefpersonen terwijl ze over zichzelf vertelden of over hun persoonlijke relaties.

Wat bleek ? Er was veel activiteit te zien in het mesolimbisch circuit van de hersenen. Dit gebied wordt geassocieerd met beloning en straf, en is erg gevoelig voor de genotsneurotransmitter dopamine. Het gebied reageert ook op primaire beloningen zoals het krijgen van voedsel en het ervaren van humor of het zien van een aantrekkelijk persoon.

Er bleek minder activiteit te zijn als de proefpersonen over anderen praatten. Ook bleek er meer beloningsactiviteit in de hersenen plaats te vinden als er een publiek voor de persoonlijke ontboezemingen was.
Bron: http://www.volkskrant.nl dd 19/07/2012.

Geen opmerkingen: