dinsdag 1 november 2011

Alle remmen los, cognitie op laag pitje tijdens orgasme

Vrouwen verliezen even de controle over zichzelf, als ze klaarkomen. Dat concluderen Groningse onderzoekers na het bestuderen van de hersenen van vrouwen, die in een PET-scanner klaarkwamen.
Seks is een enorme drijfveer voor mensen en een orgasme hoort daarbij. Er wordt dan ook ontzettend veel over gepraat, maar niemand weet eigenlijk precies hoe klaarkomen werkt.
Bij de vrouwen die wel een orgasme kregen, zagen de onderzoekers duidelijk dat er iets aan de hand was in het brein. Opvallendste was de verminderde doorbloeding van de orbito-frontale kwab, een stuk dat deel uitmaakt van de prefrontale cortex en waaraan hogere functies zoals bewustzijn en cognitie aan worden toegeschreven. Georgiadis concludeert hieruit dat vrouwen even de controle over zichzelf verliezen, als ze klaarkomen.
Andere hersengebieden van de vrouwen waren juist extra doorbloed en daarmee verhoogd actief, bijvoorbeeld de kleine hersenen en de middenhersenen. De eerste zijn waarschijnlijk betrokken bij de karakteristieke spiersamentrekkingen, in het tweede gebied liggen cellen die de signaalstof dopamine produceren. Wellicht hebben die iets te maken met de seksuele opwinding tijdens het orgasme. Behalve een bevrediging van de nieuwsgierigheid, kunnen de resultaten van dit onderzoek misschien iets betekenen voor vrouwen met seksuele problemen. "Sommige vrouwen kunnen geen orgasme krijgen en ervaren dat als een groot gemis. Maar om dat probleem op te lossen, moet je eerst weten hoe een orgasme werkt.
Bron: www.wetenschap24.nl dd 13/12/2006

Geen opmerkingen: